Eläminen perhekodissa

Perhekotiin muuttavat lapset ja nuoret saavat biologisen lähisukunsa lisäksi ympärilleen uusia ihmisiä - perhekotivanhemmat sekä muut perhekodin jäsenet, lapset ja nuoret. Alussa muutto voi tuoda mukanaan omat haasteensa, mutta perhekodin aikuiset auttavat sopeutumisessa uuteen ympäristöön.

Perhekodeissa vanhemmat asuvat yhdessä lasten kanssa. Vanhempien ollessa pois kotoa perhekodin työntekijä huolehtii arjen sujumisesta kodissa.

Perhekodissa eletään tavanomaista kotiarkea velvollisuuksineen ja oikeuksineen. Lapset huolehtivat ikä huomioiden oman huoneensa siisteydestä ja auttavat kykyjensä mukaan kodin arkiaskareissa. Koulunkäynti on lasten ja nuorten pääasiallinen työ ja siksi koulupäivät rytmittyvät enimmäkseen koulunkäynnin ja harrastusten ympärille. Yhteisen ruokapöydän ääreen pyritään kokoontumaan viimeistään iltaisin harrastusmenojen jälkeen.

Viikonloppuisin syödään yhdessä, tehdään rästiin jääneitä kotitöitä, ulkoillaan ja harrastetaan, tavataan kavereita ja omia läheisiä, lepuutetaan itseä tulevaa arkea varten ja nautitaan kiireettömyydestä.

Kissat ja koira kuuluvat perhekotien lemmikkeihin.